Z kur…. vejce

Takoví lidé ani netuší, že jen tím, když ráno vstanou z postele, už porušili aspoň pět nařízení, takže se musí hlídat a usměrňovat příslušnými vyhláškami.

   Po dlouhé době jsem podlehla aktuálnímu tématu ČT - VEJCE a MÁSLO v pořadu paní Jílkové. Tentokrát se zábavné Panoptikum přece jen  dobralo k poznání, proč jsou vejce a máslo tak drahé.
    Moje babička říkala, že vejce jsou čerstvá jen tři dny. Proto za časného rána vozili pěstitelé a chovatelé (sedláci) z okolí Brna svoje produkty na Zelný trh (Zelňák). Hospodyně nakupovaly čerstvě natrhanou zeleninu, máslo i ta předmětná vejce.

Doba pokročila, lidé cestují po celé Evropě bez hranic a kdo by kupoval tak hloupé, nevzdělané vajíčko, které vidělo jen kurník a talíř?

Chudinky vajíčka stejně jako mléko a máslo musí procestovat celou Evropu sem a tam, ze státu do státu, aby byly poctěny tím, že si je někdo může koupit. Hlavně u nás.
Cestování se podepíše i na člověku, natož na másle nebo vajíčku. Cesta je vyčerpává, chytí nějakou nemoc, infekci a proto se musí adekvátně ošetřovat. Naštěstí se o to postará celá pyramida lidí, úředníků, manažerů, obchody a nad-obchody po celé zemi evropské. Aby to vše dobře fungovalo, musí se vymyslet mnoho zákonů a nařízení, přece nic není zadarmo, jistě už chápete, že vajíčko nemůže být za korunu.
   Obrovská zmíněná pyramida obchodníků, úředníků, dopravců i koumáků stále roste a vrcholek v nedohlednu.
Pyramidy používali kdysi dávno Egypťané jako pohřebiště. Podobně tato pyramida pohřbívá pracovitost, plány a snahy lidí. Roste do výšky a lidé ještě uctivě vzhlíží k jejímu vrcholku a radují se, když s něho spadne nějaká žebračenka, zvaná dotace.
Zkrátka - už moudrý Werich říkal : „Lidé jsou různí......jak to bylo dál?

Bohužel, ještě existují lidé, kteří chovají slepice nebo vyrábí mléko a zeleninu, nedopřejí svým produktům poznat cizí krajiny a hned by je čerstvé prodávali. Tito lidé ani netuší, že jen tím,  když ráno vstanou z postele, už porušili aspoň pět nařízení, takže se musí hlídat a usměrňovat příslušnými vyhláškami.
Ještě vysvětlivka k nadpisu - „kury“ se říká na Valašsku slepicím.

Autor: Hana Daňková | neděle 5.11.2017 18:27 | karma článku: 20,28 | přečteno: 917x